Jogi tények

Olcsóbb szoftverlicencek már kaphatók Magyarországon!

A fel nem használt szoftverekkel való kereskedelem zöld az Európai Unió Bíróságától.

Legális kereskedelem "használt" ill. a nem használt szoftver már elérhető Magyarországon. Az ilyen eladás törvényessége megerősíti az Európai Unió Bíróságának határozata amely jelentős mérföldkövet jelent az informatika területén. A bírósági döntés példátlan jogbiztonságot biztosít a másodlagos licencfelhasználók számára, és jelentős költségmegtakarítást jelent a licencelt szoftverek esetében. Ugyanakkor a szoftvergyártók nem tilthatják meg ügyfeleik számára a felesleges licenceik értékesítését, és ez vonatkozik az ún. OEM licenc.

 

A használt licencek piaca több mint tíz éve létezik a nyugat-európai piacon. Mivel eddig nem volt szlovák precedens bírósági határozat formájában, a használt szoftverek adás-vételének törvényessége ellenére néhány magánszemély és vállalat fenntartásokkal fordult az ilyen kereskedéshez. Az Európai Unió Bíróságának öt évvel ezelőtt született ítélete azonban ma megadja ezt a lehetőséget.

 

A szoftvergyártók már nem akadályozhatják a szoftverlicencek további fejlesztését még akkor sem, ha az ügyfél a megfelelő licenc megvásárlása után telepíti az internetről letöltött webhelyekről a szoftvert (ahogy a legtöbb vállalat teszi például mennyiségi licencekkel). Mivel a jogbiztonság ma már teljes mértékben biztosított a felhasznált licencek minden felhasználója számára, a gyártó már nem tilthatja meg az ügyfelek részéről az ilyen licencek értékesítését, ezért érvénytelenek azok a licencszakaszok vagy egyéb megállapodások, amelyek tartalmazhatnak ilyen tiltást. Az Európai Unió Bírósága nem dönt a nemzeti jogvitákról, de ebben a határozatban azt is meghatározza, hogy a nemzeti bíróságok miként értelmezhetik a hasonló ügyekben hozott határozatokat, a nemzeti bíróságoknak pedig jobban kötelesek eleget tenni az Európai Unió Bíróságának ezen határozatának.

 

“Az Európai Unió Bíróságának ezt a döntését a jövőben történelminek fogjuk nevezni, mert hatalmas változásokat hoz a szoftvergyártók és a felhasználók életében. Nagy volumenű kereskedés esetén számottevő egyéb költségmegtakarítással számolhatunk a kis- és középvállalkozások, valamint a nagy- és multinacionális vállalatok számára. Véleményünk szerint az Európai Unió Bíróságának ez a döntése jelentősen felgyorsíthatja a használt szoftverek kereskedelmének fejlődését a szlovák piacon.”


Jogi háttér és várható hatások a magyar piacon

Első pillantásra a bírósági határozat az Oracle engedélyeire vonatkozik. Az Európai Unió Bírósága olyan súlyos nyilatkozatot tett ítéletében, hogy az összes szoftvergyártó licencére vonatkozik, ezzel minden bizonytalanságnak véget vet. Ebben az esetben komplex, precedensértékű bírósági döntésről beszélhetünk. Elérhetősége nagyszerű és szinte mindenkit érint (mind a felhasználókat, mind a szoftvergyártókat). Ez a döntés szinte az összes jelenlegi játékszabályt megváltoztatja.

 

Egyes gyártók, mint pl Microsoft vagy SAP, az úgynevezett ún „Licencátadás”. Az ilyen átadás folyamatának jogi "útja" vékony volt, és több feltételhez kötött. Továbbá a mennyiségi engedélyek átruházása, mint pl A Microsoft vállalati megállapodásához a gyártó jóváhagyása szükséges. A jövőben azonban ez az átviteli "út" "autópályára" változik, mivel ez megnyitja a mennyiségi licencekkel való kereskedés lehetőségét.

 

A gyártó beleegyezésének megszerzésére vonatkozó kötelezettség megszűnik, mert a gyártó nem mondhat "NEM" -et, nem is tilthatja meg az áthelyezést. Még akkor is, ha a licencszerződés kifejezetten tiltja a további átruházást. Ily módon a bíróság ismét figyelmezteti a termelőket, hogy a törvény a szerződések felett áll. Nem hagy teret a gyártóknak, hogy a Szerződések révén megkerüljék az Európai Unió akaratát, hogy ne találjanak olyan hatalmi helyzetben az egyes piacokon, ahol saját céljaik elérése érdekében csorbítják az ügyfelek jogait.

 

Az OEM-licencek átruházásával kapcsolatban Csehországban volt vita a többi európai országgal ellentétben az OEM-licencek "átadásának" lehetőségéről (pl. Hardver eldobásakor), ill. különálló OEM licencek és külön használt hardverek értékesítésének lehetősége. Ezt a vitát folytatom a bírósági határozatot véglegesen megszüntették az ügyfelek javára és a használt piac javára. A bíróság még azt is kijelentette, hogy a jelenlegi szabályokkal ellentétben - ahol csak kézzelfogható licencet (OEM matricát és a vonatkozó CD / DVD hordozót) lehetett értékesíteni - ezentúl az ügyfél maga készítheti el az adathordozót, így a "kimerülés doktrínája" alapján (“exhausting rule”) a licenc eredeti viszonteladásához nincs szükség az eredeti adathordozóra a szoftvergyártótól. Tehát szinte minden szoftver hordozhatóvá válik.

 

A licencek éves beszerzési költségei a vállalatok IT-költségeinek jelentős részét teszik ki. A vállalatok most annyi licencet és verziót szerezhetnek be, amennyire szükségük van. Nem kell mindenáron megvásárolniuk a szoftver legújabb verzióit, amikor vállalatuk még mindig a szoftver régebbi, korábbi verzióit használja, amelyek elegendőek az igényeikhez. Így akár 30-50% -ot is megtakaríthatnak a szoftverek beszerzési költségein. A használt licenc megegyezik az újéval - nem kopott, Minden egyes telepítés újra és újra "új", és nagyon kedvező áron érhető el.

 

Míg a gyártók sokféle, bonyolult licencstruktúrában kínálnak megtakarítást kínáló szoftvert, ezeket a szabályokat teljes mértékben meg kell érteni a kívánt hatás elérése érdekében. A használt szoftver megvásárlása azonban azonnal megtakarítást jelent. Az így megtakarított pénzt az informatikai infrastruktúra fejlesztésére, a folyamatok optimalizálására vagy az emberi erőforrások mindig szükséges képzésére lehet fordítani. Ha más szempontból nézzük az Európai Unió Bíróságának ítéletét, az végső soron új munkahelyek létrehozását jelentheti a Magyar Köztársaságban és más régiókban.

Miért ilyen olcsó?

Kapcsolat

Fizetési rendszerek


Copyright 2019 - 2024 © elektronikuslicensz.hu